Steamed Sandesh / Bhapa Sandesh (Bengali Cuisine) : Rich in Protein and Calcium




ताजा छैना से बना एकदम सॉफ्ट बंगाल और उड़ीसा की ट्रेडिशनल मिठाई स्टीम संदेश। संदेश बनाने में बहुत ही आसान और यूनिक तरीका है। यह बंगाल और उड़ीसा की फेमस मिठाई आज पूरे देश में जानी जाती है। ये खाने में बहुत ही नरम और स्वादिष्ट मिठाई है, अगर आप इसे ठंडा कर कर खाए तो इसका स्वाद और बड़ जाता है।

आवश्यक सामग्री 

  • दूध- 2 लीटर, ¼ कप
  • नींबू- 4
  • शुगर पाउडर-  6 बड़ी चम्मच 
  • हरी इलायची- 4-5 
  • केसर- 20-25 

विधि 

स्टीम संदेश बनाने के लिए सबसे पहले छैना बना लीजिए। छैना बनाने के लिए 2 लीटर दूध ले कर उसे उबाल लीजिए। 4 नींबू ले कर एक बर्तन में उसका रस निकाल लीजिए और 6 बड़ी इलायची ले कर उसके बीच निकाल कर पीस लीजिए और एक बर्तन में रख दीजिए। 

दूध में उबाल आ जाने पर गैस बंद कर दीजिए और दूध को हल्का सा ठंडा होने दीजिए। अब नींबू का रस ले कर उसमें उतना ही पानी डाल कर मिला दीजिए। 4 मिनट बाद दूध के हल्का ठंडा हो जाने पर थोड़ा-थोड़ा नींबू का रस डाल कर मिलाते हुए दूध को फाड़ कर छैना बना लीजिए। 

दूध के फट जाने पर एक बर्तन में छलनी रख कर उसके ऊपर सूती कपड़ा रख का फटे हुए दूध को छान कर छैना अलग कर लीजिए। छैना का सादा पानी में डाल कर धाे दीजिए ताकि उसमें से नींबू का स्वाद निकल जाए। छैना काे अच्छे से निचौड़ कर सारा पानी निकाल दीजिए। अब छैना को कपड़े में से निकाल कर उसे एक  मिक्सर जार में डाल कर फैंट लीजिए। छैना को फैंट लेने के बाद उसमें ¼ कप दूध और 6 बड़ी चम्मच शुगर पाउडर डाल कर एक बार और फैंट लीजिए। 


सभी चीजों को मिल जाने पर उसमें इलायची पाउडर डाल कर मिक्स कर लीजिए। अब एक कंटेनर में घी डालकर चारो ओर फैला दीजिए। घी लगा देने के बाद इसमें संदेश का बैटर डाल कर एक जैसा फैला दीजिए और ऊपर से केसर के 20-25 धागे डाल दीजिए। 

छैना स्टीम करने के लिए एक बड़ा बर्तन ले कर उसमें जाली स्टेंड रख कर 2.5-3 कप पानी डाल कर ढ़क दीजिए और गर्म कर लीजिए। पानी के गर्म हो जाने पर संदेश के कंटेनर को स्टेंड पर रख कर ढ़क दीजिए और 30 मिनट तक धीमी-मीडियम आंच पर पकने दीजिए। 30 मिनट बाद कंटेनर को निकाल कर ठंडा होने रख दीजिए। कंटेनर के ठंडा हो जाने पर उसे 30 मिनट के लिए फ्रिज में रख कर सैट होने के लिए रख दीजिए।

30 मिनट फ्रिज में से निकाल कर उसे चाकू के मदद से किनारों से अलग कर दीजिए और गैस पर हल्का सा घुमाते हुए गर्म कर लीजिए। अब इस कंटेनर को एक प्लेट पर उल्टा रख कर थप-थपा कर छैना संदेश निकाल लीजिए।अब इसे सीधा रख कर छोटे-छोटे टुकड़े काट कर एक प्लेट में निकाल लीजिए। स्टीम छैना संदेश सर्व करने के लिए तैयार कर लीजिए। 


सुझाव

  • आप चीनी अपने स्वादानुसार ले सकते हैं।
  • आप कंनटेर की जगह किनारे वाला बर्तन भी ले सकते हैं। 
 In English :- 

This is one of the healthy dessert rich in protein and calcium.

Bhapa Sondesh (Steamed Sandesh) is a delicious sweet dish and a very popular Bengali Sweet. This sondesh is very easy to prepare and requires just a few ingredients found in every kitchen. Bhapa Sondesh (Steamed Sandesh) or Cottage Cheese Steamed Fudge is made with freshly made chenna/ paneer/ cottage cheese. As the name suggests this is a steamed dish (Bhapa in Bengali means steam). This Sandesh has two main ingredients – milk and sugar. You can replace sugar with brown sugar or Nolen Gur (date palm Jaggery).

Ingredients for Steamed Sandesh

2 liters full fat milk
250 to 300 grams sugar
2 tablespoon lemon juice or vinegar
2 cardamoms (crushed)
½ teaspoon cardamom powder
1 teaspoon rose water
Small pinch of nutmeg (jaayaphal) and mace (Javitri) – optional
Few strands of Saffron mixed in 2 teaspoon milk

Directions for Steamed Sandesh:-

  • In a big pan boil the milk by stirring continuously. Once the milk starts boiling, switch off the heat.
  • Pour the lemon juice or vinegar. Stir the milk till it curdles. Now the chenna (cottage cheese) and greenish water will be separate.
  • Set aside for 3 minutes.
  • Pour this over a soft cotton cloth or a strainer to remove the whay.
  • Now place this chenna under running water for 2 minutes to remove the sourness of lemon or vinegar.
  • Hang the chenna along with the cloth on the kitchen tap or place a weight on it for 20 minutes.
  • Transfer the chenna on a large plate and mash it with the heel of your palm till smooth and your palm feel greasy.
  • Add sugar, cardamom, nutmeg, mace, rose water and mash again till soft and smooth.
  • Add half the saffron and mix.
  • Set a steamer with water or a pressure cooker and switch on the heat to bring the water to come to boil.
  • Grease a pan, steel container with ghee and transfer the chenna mix.
  • Sprinkle rest of the saffron strands and cover it with a lid if you have or else with aluminium foil.
  • Place in the steamer and steam for 20 minutes or till a tooth pick comes out clean.
  • Take out the pan and set aside to cool to room temperature.
  • Now refrigerate for 1 hour. Invert on a plate and transfer to a serving plate saffron side up.
  • Cut into squares of desired size and serve.


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